Friday, September 08, 2006

Medborgarskapsmyten och det omöjliga språket

Jag är nu helt övertygad om att enda skälet till att en majoritet av svenska folket inte tycker att Folkpartiets förslag om språktest för medbrogarskap är en väldans bra idé, är att en majoritet av svenska medborgare inte har någon som helst aning om vad innehavandet ett svenskt medborgarskap innebär. (Eller om hur "svårt" det är att lära sig svenska för den delen.)

Nej, det är inte bara knäppa tanter som skriver insändare. Väldigt många, i övrigt mestadels vettiga, människor går och har vanföreställningar som t.ex. att de som inte är medborgare inte är omfattade av någon som helst del av de svenska "trygghetssystemen". Eller att man bara kan ha upphållstillstånd en viss tid, sen blir man eventuellt utkastad. Begreppet permanent uppehållstillstånd måste man väl ändå har hört eller läst någon gång? Men folk analyserar ju inte saker så värst mycket förstås...

Sedan så är de flesta, som sagt, övertygade om att det är helt omöjligt att lära sig tala felfri svenska om man inte är född här. Nu har jag fått höra ett antal sköterskors Oooh:n och Aaah:n, över att det ju faktiskt "inte hörs alls" att jag bara bott i sverige i sexton år. Man kunde bli stött för mindre... Men självklart inser jag varför den myten finns. Det finns ju en hel del att vinna för dem som går runt och bryter på att alla andra tror att de omöjligen kunde göra bättre ifrån sig.

No comments: