Wednesday, August 23, 2006

Möbler, motivation och de misslyckade

1,5 miljoner har Uppsala kommun satsat på möbler till nya andra-chans-gymnasiet vad det nu hette. Det är "billigt" tycker de ansvariga, för det här ska få de som inte klarat sig i andra skolor att lyckas. "Alla har rätt att gå i skolan" drog de givetvis också till med. Men vissa har tydligen dubbel rätt - de som vill minst.

När var senaste gången man hörde om att en skola satsat på nya fräscha lokaler, snygga möbler och bra datorer för de elever som har bra betyg, för att de ska nå ännu längre? Aldrig. Satsningar på att elever som har godkänt ska nå högre nivåer och betygssteg? Nej, precis.

Så länge man klarar sig kan man lika gärna sitta i en källare med kartor från innan muren föll och få kroniska ryggbesvär av möblemanget. Det är först när man inte går dit och inte får betyg i några kurser som man gjort sig förtjänt av en bekväm stol

För övrigt kan man undra om även kommunens tjänstemän och politiker är i behov av lite motivations- och betygshöjningar, eftersom en del av de magiska prestationshöjarmöblerna som sågs i lokaltevereportaget sedan tidigare finns i kommunhuset. Främst en vågformad soffa. Förutom att den tar upp ovanligt mycket golvyta, är den säkert även väldigt motiverande. Eller så är det så att något designföretag sålt in sig hos de som är med och fattar beslut.

No comments: