Friday, October 27, 2006

Vem kunde gissat att M.H Hansens modell för direktdemokrati skulle vara så populär

Varför är människor så förtjusta i att bli tvingade?
Hur kommer det sig att 9 av 10 personer i ett rum tycker att det vore bra med en elektronisk andrakammare bestående av framlottade medborgare, när den tionde är den enda som är politiskt engagerad på något sätt?

De är precis som hon som slutade använda cykelhjälm när hon flyttade till Uppsala, eller en flicka jag träffade en gång för länge sedan på Mobila Gymnasiet, som var missnöjd med att hon fått välja gymnasieskola själv, eftersom hon hade valt en skola där hon behövde ta mycket eget ansvar för sina studier, och sedan misskött nämnda studier.

Det verkar kul att vara med och bestämma men ingen orkar lägga ner engagemanget och tiden som krävs för att gå den traditionella vägen. (Och här räknar jag även in sådana egentligen otraditionella metoder som att genom aktiv kampanj i sin lokala religiösa gemenskap kryssa in sig från en plats långt ner på valsedeln.) Tvärt om - de letar efter skäl att låta bli, till exempel genom att intala sig att det kostar pengar attatt bli vald till ett politiskt uppdrag i Sverige idag.

Summan av all den okunskap om hur det politiska systemet fungerar idag som framkommer i en diskussion med "vanliga människor" om direktdemokrati är i sig ett talande argument mot styrelseformen.

No comments: