Sunday, October 22, 2006

P som i biskop

Sen igår morse har jag då och då gått och funderat över vilken av frågorna i årets Nutidsorientering som kunde ha "piggsvin" som korrekt svar. Detta började när jag såg rubriken på lördagens "Fråga om språket"-kolumn – "Erkepiskopp och piggvin får godkänt". För ungefär en halvtimme senm, när jag för trettioelfte gången kastade en blick på den där uppslagna tidningen, gick det plötsligt upp för mig. Det var inte "piggsvin" det handlade om, utan "pingvin".

Nutidsorienteringen är en frågesport för niondeklassare. Att tro att pingvin stavas som ovan eller att religionen isalm grundades av Saddam Hussein (även om jag är benägen att tro att det sistnämnda var någons försök att göra sig rolig) är misstag som vore förlåtliga om de gjordes av en tolvåring. Men det här är återigen sexton-, möjligen femtonåringar.

Strax brevid, på insändarsidan, finns en lång insändare om att lärarna använder frånvaron av betyg upp till åttonde klass som en ursäkt för att låta bli att säga obehagliga sanningar. När det sedan är dags att ge betyg finns alldeles för kort tid för att reparera skadan som skett. Att dagens niondeklassare inte kan stava till pingvin tyder på att insändarskribenten är något på spåren.

(bild från aad.gov.au)

3 comments:

emme said...

tsauki Hanja!
mul pole su maili käepärast, olen Soomes Hämeenlinnas ja saadan sulle musi ja terveukseid!
emme

emme said...

tsau Hanja!
Konnake saabub homme su juurde veidi tõbisena - põlv on nii haige, et ei pidavat saama õieti käiagi - käis täna akuudis ja sai salvi kaasa. Potsuta ja totsuta teda ja soojendage põlve.
musi-kalli
emme

Lydiah Wålsten said...

Hey there! Han = Mr Pretto (they are a few men jag gillar sådana ändå). Hur går jobbet? :)