Wednesday, February 28, 2007

Sikta högt, få hela bloggosfären på foten

När jag slog upp DN imorse blev jag rätt paff. Jag blev så paff att jag var tvungena att läsa hela debattsidan där och då (något som ledde till att jag inte hann med resten av tidningen förrän vid halvåttatiden på kvällen på tåget hem).

Det kan ju inte vara på riktigt tänker man? Har DN tagit in en debattartikel där skribenten jämför en bloggande minister med.. ehh.. att staten tar kontroll över medierna?? En debattartikel som som en av sina huvudteser dirver att den som skriver saker på en blogg på något sätt är bortom mediernas granskning.

Ja, om man, som skribenten verkar göra, endast läser papperstidningar och tror att alla de människorna som sitter framför skärmar hela dagarna bara ser på tv och skriver på maskin samtidigt, så kan en blogg te sig närmast omöjlig att granska. För resten av oss är detta snarast att betrakta som en ny slags öppenhet från en politiker.

"Debatten har börjat" skrev utrikesministern i sitt genmäle på, var annars, bloggen. Det jag sett av debatten på nätet är emellertid en sällan skådad enighet. För, allvarligt talat, oavsett hur mycket någon än må avsky Carl Bildt och allt han står för, så går det inte att uttrycka sympati för Bertil Torekulls haveri i ett blogginlägg.

Saturday, February 24, 2007

Det är lätt att raljera när man sitter i hyresrätten i vasastan och blickar på stringhyllan på väggen

En annan blogg ledde mig till en artikel i Ordfront. Någon (journalister gillar att googla sina egna namn har jag märkt...) har tagit fram ett räkneexempel som en gång för alla ska bevisa att fastighetsskatten inte driver någon från hus och hem, gubbarna och tanterna i Djursholm är bara snåla och vill inte dela med sig av sina pengar.

Siffrorna är som följer: Den som lever på endast garantipension, dvs lite drygt 7000 kr i månaden (före skatt) måste bara betala 266 kr i månaden i fastighetsskatt om denne äger en fastighet som taxerats till 4 miljoner.

Jag orkar faktiskt inte kolla om detta är korrekt, utan jag räknar bara vidare. 266 kr i månaden blir 3 192 per år. Nästan en halv månadsinkomst således.

7000 före skatt är rätt knapert som det är. Det är som studiemedel, men man skattar på det. Det finns nog annat att lägga de där 3 192 på för garantipensionären.

Sen skulle jag kunna skriva metervis om varför "gubbarna i keps" inte heller borde tvingas betala fastighetsskatt, men att vänstermedias flaggskepp hävdar att 266 kr är en skitsumma för pensionärer tyckte jag var ett riktigt lågvattenmärke. Lusten efter andras egendom är tydligen så stor att man är villig att lämna alla andra principer på vägen.

I'm Not Dead

Efter en månads teknisk exil har jag numera åter kontakt med världen. Jag har skaffat Tres nya "bredband" Turbo3G. (En utförligare beskrivning för den som är intresserad finns här.)

Förutom att jag nu har tillgång till internet hemma har jag även möjlighet att ägna mig åt mer udda nöjen som att sitta på Roslagsbanan och bläddra runt bland andras blogginlägg – eftersom modemet tekniskt sett är en 3Gtelefon kan man flytta på sig och hoppa från mast till mast.

Modemet går och också att få som faktiskt telefon, en sån här till exempel, men sekunden innan jag sa "jag tar den" så kom jag på att nämna att jag har Mac. Av någon anledning är telefonerna inte helt kompatibla, så jag fick nöja mig med en rätt tråkig vit plastpuck (som inte alls ser ut som på bilden...).

Hastigheten är rätt skaplig. Efter ett tag vänjer man sig vid att det funkar som i bredbandets begynnelse, dvs. att det tar några sekunder innan sidor hinner laddas helt, och man lär sig hata allt vad flash heter. Vad är nyttan av att innehållet på sidan löses upp i fraktalmönster och snurrar runt i criklar i fem sekunder varje gång man rör sig vidare? Seriously?

Om jag faktiskt kommer att ta mig i kragen och hitta på lite inlägg nu när jag har slut på undanflykter, det återstår att se.

Saturday, February 10, 2007

Avskuren från världen (och snart hemlös)

Så här är det:

Jag har flyttat. Och snart måste jag flytta igen. Och ADSL-leverantörerna i Sverige lever i en teknologisk stenålder där man måste skicka ut människor för att manuellt koppla om kablar för att någon skall kunna få en anslutning. Nämnda människor har så många kablar att koppla om att det tar 2-4 veckor innan de når till just din kabel.

Till följd av allt detta så har jag ingen internetanslutning hemma. Så det är faktiskt inte bara av lättja som jag inte har skrivit något här på snart en månad (och bättre lär det inte bli..).

Bara så ni vet.

Och om någon känner någon som vill hyra ut en trea eller en etta som inte ligger på en helt orimlig plats (dvs. ingenting som kräver att man åker pendeltåg) i Stockholm, säg till.