Wednesday, October 31, 2007

Skratt, gråt eller fnitter?

Dagens pappers-DN Ekonomi skanderar "Nu finns lyxväskan att hyra". Ovanför rubriken finns en bild på en kvinna i röd kappa. Bilden domineras av hennes fyrkantiga lackväska. Är det detta som är "lyxväskan"? Ingen modell jag känner igen i alla fall.

Inne i tidningen upprepas bilden på den röda kappan och den fyrkantiga väskan, som, ärligt talat, ser lite.. eh.. billig ut. Modellen (kvinnan alltså, inte väskan) visar sig vara Jessica Hjerpe som driver den nya nätbutiken fnitter.se där man kan hyra "lyxväskor". Konceptet är inget nytt - Bag Borrow or Steal har funnits i flera år.

Hos Fnitter kan man hyra väskor i fyra priskategorier - Chic för 395 kr/mån, Glamour för 595 kr/mån eller Sophisticated för 795 kr/mån. Väskan som ägarinnan har valt att visa upp i det största gratisreklamtillfälle hon sannolikt någonsin kommer att få visar sig vara en King Pin Forbidden Shopper av Marc by Marc Jacobs och återfinns givetvis på hemsidan, i kategorin Glamour. Denna väska kan man alltså hyra för 595 kr i månaden, plus Fnitters medlemsavgift på 1590 kr (jag antar att det rör sig om en engångsavgift).

Då blir man förstås lite nyfiken - vad kostar den här väskan egentlien? Marc by Marc är trots allt Marc Jacobs billigare sidomärke, så så himla lyxigt kan det inte vara. Och det är det inte heller. Inte alls. King Pin Forbidden Shopper har nyligen reats ut på eluxury för $189.

Med dagens dollarkurs blir det lite drygt 1200 kronor. Till helpris kostade den $388 - drygt 2500 kronor. Vinsten av att hyra denna väska jämfört med att köpa den är således inte bara minimal - den är obefintlig. Man förlorar faktiskt 300 spänn bara på att gå med i Fnitter i stället för att köpa väskan.

När jag har klickat runt på sidan lite till så slår det mig - exemplet ovan är inte något undantag. Väsksortimentet är på något sätt väldigt ojämnt. Högt blandas med lågt - en liten YSL Muse brevid en partyväska i guldfärgat konstläder från Banana Republic. Som om beståndet hade införskaffats genom att handla upp det som reats ut av de stora varuhuskedjorna i USA efter förra säsongen. Jag misstänker att det är detta som är Fnitters hela affärsidé.

Den stora frågan här är: Är Fnitter verkligen så okunniga om sina produkter, eller förväntar de sig att deras kunder ska vara det?

Nu också på nätet.

No comments: