Thursday, March 08, 2007

Grattis alla kvinnor!

I dag är det internationella kvinnodagen. Huruvida detta innbär att man skall ge sin flickvän blommor eller skänka en tanke åt de som bränt BH:ar och slagits för sin rätt har det förts en lvlig debatt om på DN:s insändarsinda de senaste veckorna. Personligen skulle jag väl föredra lite av båda, så varken blir en andra, ensidig, alla hjärtans dag eller ett tidigt första maj, med ungefär lika oklart syfte. (Nu finns det ju ingen som skulle ge mig blommor i vilket fall, så jag fär väl nöja mig med att ägna mig åt lite stillsamt BH-brännande.)

I dagens pappers-DN (säkert i nätupplagan också, men den är det ingen som stoppar i min brevlåda barje morgon..) finns någon slags tvärsnitt av Sveriges kvinnor. Dessa åtta kvinnor skall tillsammans representera kvinnor födda under nästan åttio år. Givetvis kan man inte kräva att alla skall känna igen sig i den som får stå för ens eget årtionde, men jag undrar ändå om det inte hade varit bra att ha något slags koncept för vilka som skulle vara med? Det enda tema jag kan ana är "sveriges socialförsäkringsystem - från vaggan till graven", men det tror jag knappast var artikelförfattarens avsikt.

Endast tre av dessa åtta kvinnor och flickor tjänar ens delvis sitt eget uppehälle. Endast en gör det helt. Resten är ålderspensionerade, avtalspensionerade, sjukskrivna, studerande, barnlediga och, ja, barn. Och hon som då jobbar, åttitalisten - mitt årtionde - vad gör hon? Hon är Stureplansprofil.

Om dessa är Sveriges kvinnor, är det någon som känner för att ta den där diskussonen om få kvinnor i styrelser igen?

No comments: