Saturday, April 18, 2009

Someone needs to get laid

DN:s ledarskribent Malin Siwe skriver idag att kondomer är billiga.

Kondomer kostar allt från 4,13 kronor per styck, om man köper ett storpack som de flesta 16-åringar nog inte skulle vilja synas i kassakön med på Apoteket, till uppåt 20 kronor per styck om man är latexallergiker. Unga tjejer i Stockholm betalar idag 60 kronor per år för P-piller - en summa man således får ungefär 14 kondomer för. Den subventionen vill Siwe ha bort, eftersom kondomer ju är så billiga. Kidsen får använda gummi i stället.

Nu vet jag inte vad äldre kvinnor på Dagens Nyheters ledarredaktion anser vara ett tillfredsställande sexliv, men för resten av oss betyder det nog mer än 1 och 1/6 gånger i månaden.


Friday, April 17, 2009

Vad valmyndigheten inte säger

Inför förra valet till EU-parlamentet fick jag ett brev från valmyndigheten där jag fick information om möjligheten att anmäla mig till den svenska röslängden, i egenskap av EU-medborgare bosatt i Sverige, eller avstå och rösta i Estland, i egenskap av medborgare i Estland. Nu är det dags för val igen och jag antog, utan att fundera så mycket över det, att jag skulle få det där brevet igen. Men det kommer jag inte att få - jag är numera även svensk medborgare.

När min pappas exemplar av det ovannämnda brevet dök upp idag, slog det mig, jag är ju inte del av målgruppen "medborgare i ett EU-land, bosatt i ett annat" längre, jag är något annat slags konstig varelse. Så jag ringde till valmyndigheten och frågade.

Först visade det sig att numret de anger "om du har några frågor" går till växeln. "Hej, jag har några frågor om valet." "Ok, då kopplar jag dig till Kristina L., dröj kvar en stund." Bra jobbat, valmyndigheten. Det är väldigt tydligt att de inte väntar sig något större intresse från allmänheten inför det här valet.

Hur som helst, det visar sig att den som är medborgare har "vissa rättigheter", det vill säga rösträtt, men att det får vara upp till "det egna förnuftet" att inte rösta två gånger. Varje gång kvinnan jag blivit kopplad till skulle säga något om att man inte skulle rösta två gånger blev hennes röst ansträngd och hon verkade välja sina ord väldigt noga för att inte säga något som skulle kunna tolkas som att det fanns ett förbud. För det gör det inte. Det finns helt enkelt inget sätt att ta ifrån någon deras medborgerliga rättigheter, i något av de länder där de är medborgare. Men valmyndigheten "hoppas" att de bara ska rösta en gång.

Enligt valmyndighetens egen statistik finns det 219 778 personer i Sverige som är bosatta här med medborgare i ett annat EU-land.  Enligt samma statistik finns det över 60 000 utlandssvenskar bosatta i andra länder i unionen. Vem vill gissa hur många personer med två EU-medborgarskap, varav det ena svenskt, det finns där ute?

Men med det genrellt låga intresse Europaparlamentsval brukar generera i åtanke så kan nog valmyndigheten likväl få rätt. Om det nu bli någon röst överhuvudtaget.

Själv kommer jag, av respekt för demokratiskt principer och på grund av min pinsamt dåliga koll på Estnisk politik, rösta en gång, i Sverige. Det är dessutom här de bästa kandidaterna finns.

(blid från bergoiata.org)