Monday, November 22, 2010

Andas in, andas ut

Det är tobaksfria veckan (säger DN, FHI har vaknat än) och således dags att prata rökning. Det mest slående är att det är, inte en, utan flera personer i tidningen som efterlyser hårdare regler och förbud för att de själv röker men vill sluta. Jag påminns om tjejen jag mötte på Mobila Gymnasiet på en skolkampanj för en mängd år sedan som ville förbjuda friskolor eftersom hon själv inte klarade av att planera sin tid på det sättet som krävdes för att klara studierna med skolans fira koncept.

Att människor inte kan klara av att antingen hantera eller acceptera sina egna laster utan att vilja göra det mindre roligt för andra genom diverse djävligheter som utökade rökförbud gör mig så irriterad att jag måste gå ut och ta några bloss. Svagheten och karaktärslösheten som gör att någon är villig att framträda med namn och bild i Sveriges största morgontidning för att kräva lagstiftning som ska hjälpa dem själv att sluta röka är förbluffande.

För det är ju inte så att den faktiska processen av att sluta röka skulle bli enklare för dessa personer genom nya regler. Lika lite som den överviktige skulle gå ner av en sockerskatt, kommer deras nikotinsug inte att dämpas av "fler rökfria miljöer". Det är fortfarande upp till dem att ta ansvar för sina egna liv.