Wednesday, July 09, 2008

Busstrejken is back – nu ännu mer missriktad

Förhandlingarna sedan helgens uppehåll i busstrejken har inte gett bussförarna det de ville, så nu ska bussarna stanna igen. Men den här gången blir det inte den typen av allomfattande, nästan lite spännande (”Tänk om man skulle abonnera en buss och köra folk till och från Sigtuna!”, ”Jag undrar hur folk ute på Ekerö gör nu?”) totalstrejk som vi fick uppleva förra veckan.

Från och med midnatt inatt ska bussarna stanna i – åhnej – Stockholms innerstad. Vilka drabbas av detta? Folk som tycker att det är roligare att åka buss än att åka T-bana – för det finns få, om några, ställen i stan dit man inte kan ta sig med hjälp av tuben och en liten promenad.

Den äldre kvinnan som jag mötte på ett bankkontor på Stureplan för några veckor sedan är säkert bestört. Hon skulle då ta sig från Stureplan (20 m till T-banenedgång Östermalmstorg) till Karlaplan (en helt egen T-banehållplats på samma linje som Östermalmstorg, något jag också tipsade henne om). Hennes valda resväg var att gå ner till Strandvägen, ta en buss som stannar någonstans på Narvavägen och promenera den sista biten. Med sin rullator.

Så visst finns de som ”drabbas” av den här strejken. Frågan är på hur stort allvar man kan ta dem.

Från och med midnatt den 18:e, nästa fredag alltså, utvidgas strejken till att omfatta även Flygbussarna och Swebuss Express. Detta val av måltavlor är intressant, särskilt med tanke på att bussförarna motiverar sina begränsningar i Stockholmstrafiken med att de inte vill göra sig impopulära i ytterstadsområdena. För vad har just Flygbussarna och Swebuss Express gemensamt?

De är utpräglade andrahandsalternativ för resenärer som inte anser sig ha råd att åka med det smidigare förstahandsalternativet, Arlanda Express respektive tåg (eller flyg). Låginkomsttagare, studenter, barnfamiljer. Dessa är tydligen inte grupper som bussförarna är rädda för att göra sig impopulär hos.

För övrigt hur roligt är det inte att en kvinna i DN:s enkät idag om hur man drabbas av busstrejken beklagar sig över att det var jobbigt i helgen när hon hade besök och inte kunde göra de utflykter hon planerat med gästerna. I helgen. När det inte var busstrejk alltså.

(Bild från sl.se)