Friday, June 30, 2006

Sett på Strandvägen


Borde inte budskapet vara det motsatta? Är inte det faktum att det våldtas ett större problem än att man inte är tillräckligt effektiv med att ta fast de där påstådda 99 procenten när det väl har hänt?

Men, det är klart, det är svårt att leva i en värld där 50% av människorna är djur och inte har någon som helst kontroll över sina sexuella drifter. Då kan det sluta riktigt illa om man inte har burar så det räcker.

Sen så kan man ju undra lite över ”statistiken” de baserar det här på.

Jag skulle vilja hävda att det varje dag sker tusentals stölder av trädgårdstomtar i Sverige. Jag uppskattar dock att bara en tiondels promille leder till anmälningar. Så, var så god, stjäl.

Jag visste att det var illa, men...


Det här tar priset.

Wednesday, June 28, 2006

Realisation! Hurra! Och lite katter.

För att fira detta har jag rotat mig igenom en del av de många många butiker med fina saker som går att finna längs med Stockholms gator. Givetvis har jag också hittat en del som jag bara var tvungen att ta med mig hem.

1. Ett par otorligt söta ballerinaskor från Marzio. De här hade jag gått och tittat på ett tag...
Första försöket:

Andra försöket:

2. En riktig plånbok. (Not seen here.) En brun med många kortplatser, från Mexx på Åhléns. Något jag borde ha köpt för länge sedan.

3. Ett par fina shorts från Zara. De kostade verkligen nästan ingenting och man kan aldrig ha för många par shorts känns det som.


Här var jag tvungen att ta en liten paus i skrivandet eftersom det kom en katt och rullade ihop sig till en boll i mitt knä.

Precis när jag skulle börja igen så ringer dörrklockan. Det var en granne som skulle klaga på katterna. De hade tydligen en gäst som var väldigt allergisk och kunde inte ha katter som gick in hos dem. Ok, det har jag full förståelse för. Men när hon väl var här så kunde hon ju inte låta bli att påpeka att någon av katterna bajsat inne hos en annan granne. Förra veckan.

Det här är en stor del av förklaringen till varför jag aldrig vill bo i radhus på riktigt.

2/3 av "problemet", nu inomhus:


Man måste ju blogga om söta katter...

Oergonomiska arkiv

Medan jag sitter här på och skruvar på mig på den alldeles för låga stolen framför det i förhållande alldeles för höga bordet i Riksarkivets läsesal, ser jag en lastbil köra fram till lastkajen utanför fönstret. Det är en stor svart lastbil med texten ”Strandvägen 5 Tel 08-670 16 00” och en välbekant logga på sidan. Verkar som att de har lite bekvämare möbler i personalrummet då…

Saturday, June 24, 2006

Vi vill inte har dina pengar, gå någon annanstans

Jag behöver en ny plånbok. Min gamla är så uttöjd att korten ramlar ur och det kan man ju vara lite problematiskt. Så jag tänkte att jag skulle gå runt lite på stan imorgon och se om jag hittar något jag gillar. En röd, kanske.

Men sen kom jag på att, just ja, det här är Sverige - landet där det inte går att handla när man är ledig.

Såg tidigare idag att t.o.m. Ica har stängt imorgon. Och de stängde 18 (!) idag. Seriously? Tror de att folk inte äter under helgerna?

Thursday, June 22, 2006

Inlevelseförmåga

"Nu stoppar vi komvux som gräddfil till högskolan". Kul. För det är ju det alla ungar drömmer om - att kunna slösa bort ett år till av sitt liv. Att få bra betyg på komvux ska ju tydligen vara jätteenkelt också, när man läser 100 poängskurser på sex veckor och har någon enstaka lärarledd lektion om man har tur.

Mer som att simma i gräddfil.

Ignorance is bliss

Såg en insändare i en några dagar gammal tidning som jag inte hade hunnit läsa och som nu skulle ner i pappersinsamlingen.

En kvinna i någon stockholmsförort hade läst om att Bill Gates skulle ägna sig åt välgörenhet på heltid nu och tyckte att detta är något som svenska näringslivstoppar ska ta efter. "Det borde ju bli en del över av alla höga ersättningar och bonusar". Ja, här har vi alltså världens rikaste man och sen har vi lite svenska företagsledare. Är man rik så är man.

Tuesday, June 20, 2006

Sluta tuta, tack.


Jag vet att det blev oavgjort. Sverige går vidare.
Det är lite svårt att undvika att veta när hela Uppsala skriker utanför fönstret. Lite kul tycker egentligen till och med jag att det är.

Och så kan jag lägga upp en bild på något tematiskt att vila ögonen på.

Kanske borde sova med öronproppar inatt.

Spökstad

Jag går hem längs med tomma gator. Inte en levande själ möter mig. Inga cyklar, inga bilar som rör sig. Vad har hänt? Har hela Uppsala suddats ut av någon mystisk epidemi under tiden som jag var på jobbet idag?

Nej, självklart inte. När jag går förbi ett öppet fönster hör jag rop av glädje eller ilska. Det är fotboll på tv. Viktig fotboll, har jag hört.

Så skönt att komma hem och lägga upp fötterna efter en lång dag, se på något helt annat på tv och sedan läsa i tidningen imorgon om hur det gick.

Monday, June 19, 2006

Att kasta första stenen

Egentligen borde jag inte titta på svenska tv-program om Estland. Jag vet redan att jag oftast bara blir irriterad av hur de glatt vältrar sig i sin ignorans och okunskap.
Men ändå kunde jag inte låta bli när jag såg att de skulle till Baltikum i kvällens avsnitt av "Rocky & Drago" - ett program jag aldrig tidigare tittat på. Men det verkade ju vara lite kul i alla fall. Och Filip och Fredrik lyckades ju ganska bra med sin estlandsresa härom året. Så jag tittade.

Och det tog inte många minuter innan jag fick ångra mig. De ganska roliga inslagen med kiiking och estniskt skrotbilsrally som följde förlorade tyvärr en del av sin charm, när man först fått se Peter Siepen sitta på ett café i gamla stan i Tallinn och vara korkad. "Det är svårt att vara glamourös (eller var det stilig kanske?) när man är från.. Öst. Det ser man ju bara på när det väller in busslaster från.. baltikum.. eller Ryssland är det nog."

Det är ju svårt att missa busslasterna med ryska turister, vare sig man är i Gamla Stan eller vid domkyrkan i Uppsala. Det är många, de är högljudda och de är hela tiden.

Just ja, Ryssland. Men var sitter du just nu Peter Siepen?

Men det är väl fullt förståeligt. Varför lyfta fram bra saker? Hitta sånt som man vill titta på, särskilt när man är så pass intresserad av "mode" som Siepen nog skulle vilja säga sig vara, när man kan åka runt och filma allt grått och tråkigt man bara kan hitta? För det var ju precis det som saknades i Sverige - en bild av att allt är grått, fult och lite baklänges där borta i öst. Fantastiskt nyskapande program det här var.

Sunday, June 18, 2006

Inga lagsporter, men gärna dans


Igår grillades det och spelades lite brännbol i ekonomicumparken. Om med spelades så menar jag att jag tittade på och tog tid, som vanligt.

Sen bar det av till BJ och det var för första gången på ett tag som jag var ute och dansade på riktigt. Jag hade nästan glömt bort hur kul det kan vara att få dansa precis så som man vill.

På nationen verkar det råda någon slags tyst regel om att men endast får peka uppåt med högerarmen med pekfingret utsträckt och eventuellt knycka lite på höfterna i takt till musiken, så snart det spelas något lite mer techno-aktigt. Även resten av dansandet bör vara ganska blygsam. Eller ja, den måste väl vara det när man står packade som sillar mellan de kakelklädda väggarna. I värsta fall får man bara svaja med resten av massan.

Igår på BJ var det något helt annat. Det kändes nästan som the old daysHollywood. Svettigt och intensivt och alldeles, alldeles underbart.

Man uppskattar helgerna mycket mer när man inte är ledig 5 dagar i veckan, måste jag säga.

Wednesday, June 14, 2006

Vänta 5 veckor, ge blod, ge liv

Efter att ha sett ett inslag på lokalnyheterna imorse om att det råder blodbrist i Uppsala, fick jag för mig att jag skulle göra en insats. Så jag knatade bort till entré nr 62 på ackis och sade att jag vill ge blod.

Till min stora besvikelse fick jag veta att jag inte kommer få göra det förrän om 4 till 5 veckor. Det är nämligen så långt tid det tar att urföra alla analyser som krävs för att klargöra att jag är frisk.

Som i mycket annat är jag implusiv i min altruism, men jag får väl försöka ha tålamod.

Att tänka fritt är stort...

För en tid sedan skrev JK på DN debatt att många oskyldiga sitter fängslade i Sverige idag. Efter detta har följt en debatt och idag är Lambertz åter på DN debatt.

Jag kan hålla med om att Lambertz kritik kanske inte varit den mest finstämda, men den efterföljande debatten har visat en otrevlig sida hos juristerna.

Man ställer sig upp och säger saker i stil med "Det är domstolens uppgift att värdera bevisningen, inte se on någon rent objektvt är oskyldig". Poäng. MEN är det verkligen det man ska gömma sig bakom i det här läget? Spelar det ingen roll om det sitter oskyldiga i fängelse, nu när man klargjort att man gjort "rätt"?

Det är skrämmande, men inte överraskande, hur tankegångarna går. Och jag känner till minst 290 personer som gärna skulle göra likadant.

Qu'ils mangent de la brioche

Sveriges Tandläkarförbund har upptäckt att barns fördelsedagar på förskolor firas med glass och tårta och är upprörda. Man slänger förstås också in en kommentar om att de barn från svaga sociala grupper drabbas mest.

När jag gick på förskola var nog den enda gången livet som jag borstade tänderna även efter lunch varje dag. Om detta har försvunnit, eller kanske aldrig funnits på alla förskolor så vore det ju urenkelt att införa. Resultat: bättre tandhälsa, oavsett om man ätit tårta eller ostgratinerad blomkål (f.ö. det äckligaste som kan komma ur ett storkök) till lunch.

Sen vad gäller de svaga grupperna... Tandvård för barn är gratis, förskoleavgiften reglerad. Och jag har svårt att tro att tårtan i de "svagare" områdena är värre för tänderna.

Tuesday, June 13, 2006

Vuxna människor

Nu när jag har ett jobb (ooh.. så ovant att kunna säga så)så har jag börjat märka att man inte riktigt hinner med alla sakerna i världen utanför när man sitter på ett kontor från 9 till 5. Om jag ska ringa till kundtjänst för någonting, så stänger de innan man hinner hem. Om jag ska leta efter min halltapet, så stänger färgbutiken innan jag hinner dit.

Nu är ju det här förvärvsarbetande tillståndet något tillfälligt och jag mina arbetstider egentligen inte så där satta i sten, men detta fick mig ändå att tänka. Hur gör riktiga vuxna människor egentligen? De permanenta. Eller, ja, jag vet hur de gör. Jag ser människor i min närhet som åldrats 10 år sedan 2002. Men hur förväntas de göra? Hur är det tänkt?

Butiker borde rimligen ha öppet då deras kunder vill, och har tid, att handla där. För alla de som inte är studenter, pensionärer eller själva jobbar med handel borde denna tid infalla någon gång mellan 17 och 22 på kvällen. Så varför stängs alla dörrar vid 19, 18 eller till och med 17?

Hurra för Kista galleria.

Va fan?

"Vården måste [genomföras] när han har tillgång till sexuella kontakter. Att sitta sju år och vänta på sexuella kontakter kommer inte göra [Hagamannen] friskare" säger "en av sveriges främsta psykiatriexperter".

Är tillgång till sexuella kontakter för Hagamannen verkligen en fråga just nu? Jag skulle vilja tro att avskärandet av denna "tillgång" vore prio ett...

Monday, June 12, 2006

Filmtips

För den som orkar finns det inatt möjlighet att se en ung Jamie Lee Curtis i spandex i filmen som inspirerade en viss populär musikvideo.

Perfect på TV3 kl 23:55



Själv får jag nog hoppa över den för den här gången om jag ska orka ta det där 08:10-tåget imorgon.

En sorglig dag för god service


Tallink har köpt Silja Line. Need I say more?

Jättestor jättemeteorit i Norge

Den estniska nyhetsportalen Delfi rapporterar om att Norge träffats av en gigantisk meteorit med sprängkraften av atombomben som fälldes över Hiroshima, med rök och jordskalv som förljd.

Min pappa ringde och undrade om jag hört något om detta, av texten att döma så skulle man ju kunna tro att Norge var bortsprängt...

Och, ja, det stämmer att det har fallit ner en stor meteorit, en bit rymdskrot eller möjligen någon slags gammal raketdel, men det hade nog varit bra om med lite mer "om", "men" och "kanske" i Delfis artikel. Som man gjorde på andra ställen. Norge finns nämligen kvar och det mest spekatakulära man kan hoppas hitta är en meterstor krater.

(bild från fegi.ru)

Sommaren i city...

Ser ut som att jag blir kvar i Sverige och denna konstiga Uppsala/Stockholm-tillvaro i minst en månad till. Jag fick alltså inte jobbet på Hansapank. Jag fick det nog inte redan någon gång i mitten av förra veckan. Tyvärr var HR-assitenten som skulle meddela mig detta för inkompetent för att ringa ett utlandssamtal. Eller maila mig i stället när hon misslyckades med telefonen.

Vad gjorde jag för gigantiskt fel för att inte bli anställd kan man ju undra över i ljuset av detta.

Oh well... Ratio är en trevligt arbetsplats, även om de inte är "de som steppar i korridoren" som någon sa idag.

Inbjudningar till roliga saker att göra i Stockholm på kvällarna mottages gärna, tips på nubbefria midsommaraktiviteter likaså.

Sunday, June 11, 2006

Grattis Jenny!

Igår hade Jenny 30-årskalas på VRG i Djursholm. Det var roligt, trevligt och gott, efter att fotbollsmatchen tog slut i alla fall.
Eftersom jag själv varit för lat för att lägga upp mina Rombilder så försökte jag leta upp en bild på Jenny genom det geniala sökverktyget Google och lyckades faktiskt. Kan nämnas att Täby sim har en väldigt spännande hemsida.

Sommaren är här

Jag trodde att det var ett skämt när de i början av veckan lovade att det skulle bli 27 grader i helgen. Ungefär lika sannolikt som att molnet Morgan från (den nu avslutade) gästserien i DN skulle finnas på riktigt liksom. Men jag hade fel. Plågsamt fel. Jag kan väl bara vara glad för att det inte slog på allvar förran efter jag klarat av min sista tur som nikotinläkemedelsprovsutdelare på Kungsgatan i fredags.

Det är f.ö. något att vara glad för av flera anledningar. Nästa gång vill jag dela ut nåt som inte väcker lika mycket känslor hos folk. Gratis pornografi skulle nog nästan kvala in i den kategorin.

Thursday, June 08, 2006

Jag vet...


Det har varit lite skralt med inlägg den senaste tiden, men jag springer runt och pendlar till Stockholm som en liten speedad ekorre just nu. Bättring snart. Lovar.

(Foto: treknature.com)

Tuesday, June 06, 2006

Nationaldagspick.. eh.. brännboll

Om några timmar ska jag stå där på Djurgårdssidan av Djurgårdsbron och hoppfullt vänta på att någon skall vilja vara med på denna lilla HJ-aktivitet som jag är ansvarig för.

Brännbollen där vi alla får göra som vi egentligen ville på skolgympan dvs. ligga i gräset och glömma allt vad bollar och bränna heter. Förutom solbrännan kanske då.
Vädret är ju kanske inte det bästa.. men vad gör det när man har en kylväska med öl och vin. ;) Det här ska nog bli bra.

It takes a fool to remain sane

Min AirPort har blivit gammal och senil. Den lyckas inte längre ansluta till internet på något vettigt sätt och därför är mitt hem täckt av sladdar. Blir nog tvungen att skaffa en ny, men frågan är om jag ska göra det nu. Av skäl som följer vet jag ju inte om jag kommer vara hemma något i sommar.

Hansapank tar en evighet på sig att bestämma om det där jobbet. Jag trodde att de bara var sega med att meddela som inte fått jobbet och började därför göra andra planer igår, men det visade sig att de verkligen inte har bestämt sig än. Det vore trevligt att kunna boka in målarna nästa vecka, alternativt avboka tändläkarbesöken nästa vecka och köpa en flygbiljett, men i stället vet jag ingenting.

Det kanske ligger nåt, dock avsevärt mindre drastiskt än utlovat, i det där med 06.06.06 i alla fall...

Monday, June 05, 2006

Fattiga konsumenter

Representant från konsumentverket på TV4 imorse angående bl.a. klädkejdornas egna kreditkort: "Återigen är det de fattiga, konsumenterna, som drabbas."

OK att konsumenten brukar betecknas som den svagare parten i denna typ av förhållanden, men att kalla alla konsumenter för fattiga är ändå att ta i lite.

Juriststress

Var tidigare idag på Ica och kände plötsligt de där obehagliga vibbarna som brukar ligga i luften på juridiska biblioteket. Jag såg mig omrking och insåg att butiken var fylld med stressade T4:or som fyllde korgarna med Risi-frutti och annan praktiskt tentaproviant.

Varför är de så hetsiga?
Chill.

Sunday, June 04, 2006

Gamla kartor

Det brukar talas om hur föråldrade lärböcker är ett problem i skolor som kämpar inom snäva budgetramar. Imorse fick jag på kultursidorna i tidningen se ett talande exempel på vad som händer när man har kartor med sovjetunionen och annat roligt kvar i klassrummen.

Linus Larsson rapporterar att Ilon Wiklands teckningar får ett eget museum i hennes gamla hemstad "Hapsal". Han nämner också att Ilon hoppas att museet ska locka svenska turister till den vackra kurorten. Kan tyckas vara lite kontraproduktivt för detta syfte att journliasten genomgående, förutom en gång i en bisats i slutet av artikeln, använder en föråldrad svensk beteckning på staden.

Jag väntar med spänning på att få se DN referara till Estlands huvudstad som "Reval" i fortsatt nyhetsrapportering.

Staden heter f.ö. Haapsalu.

Saturday, June 03, 2006

Det var ett tag sen sist

Så här ser en riktigt bra lördag ut:
Man sover lite lagom länge. Man träffar en kompis och äter kinesiskt till lunch. Man hittar ett par snygga små röda shorts på H&M och ett gott fruktigt vin på.. ja finns väl inte så många ställen att välja på. Man avnjuter nämnda vin i eftermiddagssolen och sedan går man och ser en bra film, förslagsvis Walk the line, på bio.

Snart tågar de på gatorna

Alla de som vill att Södertörn ska få bli ett universitet det vill säga. Eller inte.

Hur tänker de där borta i södra förorten egentligen? Man börjar ju undra lite när man ser helsidesannonsensidan två i dangens DN. En annons som inte har något annat syfte än att upplysa folk om att Södertörn vill bli universitet.

Ok, nu var jag orättvis, man får också veta att de på Södertörn tycker att de är j-ligt bra och att de har anlitat någon som också tycker att de är j-vligt bra. Sen får man läsa att högskolan har funntis i 10 år och det antyds att riksdagen liksom lovade att man skulle få bli universitet när de en gång i tiden tog beslt om att inrätta "en ny universitetsstruktur vid Södertörn".

Jobbigt det där med löften man läser in i det någon säger som sedan inte infrias.

Men det är ju inte så lätt för De Som Bestämmer heller att finta bort det här. De kan inte precis säga att det var någon annan som satt i deras position för tio år sen... Får väl försöka med att ignorera Södertörn i fyra år till.

Friday, June 02, 2006

Skolan II

Lena Hallengren vill delvis sänka rösträttsåldern, så att även de som fyller 18 under restrerande del av valåret får rösta. I samband med förslaget får man höra bakgrunden, en riktig snyfthistoria. Det råkar nämligen vara så att Hallengren själv är född 25 december 1973 och fick därför inte rösta i valet 1991 när "alla andra barnen fick det". Med denna plågsamma erfarenhet i bagaget skall Hallengren nu avskaffa den stora orättvisan. Ingen skall behöva vara nästan 22 första gången de röstar.

Jaha.. Och hur ska vi göra med de som fyller arton året efter valet, eller året därefter? Kanske borde alla som fyller 18 fram till en tidpunkt precis mitt emellan två val få rösta i det förra? De som började skolan när de var 6, ska de få rösta de året de fyller 17, för att de inte ska känna sig utstötta?
Och jag då, som inte får rösta i riksdagvalet alls?

Förresten, är det bara jag, eller är inte hon lite lik någon...

Skolan

"Det är synd om det enda sättet att få det lite kul i skolan är att man inte lär sig någonting" - Hakelius i 4:ans soffa imorse (fritt ut minnet). Dagens citat, minst.

Vänsterpartiet vill förbjuda läxor, för att jämna ut skillnaderna mellan elever som har föräldrar som hjälper och de som inte har det. Vänstern verkar ha missförstått vem det är som skall göra hemläxorna.
Om man ska vara lite allvarlig så finns det en intressant ledare av Johannes Åman i DN idag om detta.

Thursday, June 01, 2006

Att skriva eller inte skriva

Jag har nu tagit det något kontroversiella beslutet att "blanka" på Den Stora Tentan, dvs. inte lämna in någonting och satsa på att lära mig mig mer under sommaren för att förhoppningsvis lyckas bättre än vad jag hade gjort nu på augustitentan.
Likväl är jag inte klar för sommaren. Jag sitter och skriver ett obligatoriskt PM i processrätt. Om forumregler. Hurra.

Om någon någonsin skulle försöka stämma mig i Mora tingsrätt så vet jag i alla fall precis hur jag skall gå till väga.

Morgonmusik


Goldfrapps Satin Chic är en väldigt bra låt om man vill dansa omkring vilt i sin lägenhet på morgonen t.ex.

För de blyga rekommenderas fördragna gardiner.